Честит имен ден на Гордостта на България - четирикратният медалист от Олимпийски игри и двукратният двоен Световен шампион Йордан Йовчев!

събота, 6 януари 2018 г.

Честит имен ден на Гордостта на България - четирикратният медалист от Олимпийски игри и двукратният двоен Световен шампион Йордан Йовчев!

Днес имен ден празнува един от най-титулуваните родни спортисти. Йордан Йовчев е сред най-големи гордости на нацията ни, а десетките покорени световни върхове неведнъж са ни карали да се чувстваме горди българи.

Данчо Йовчев е роден на 24 февруари 1973 г. в Пловдив. Възпитаник е на спортното училище в града. Първите си стъпки в гимнастиката прави, когато е седемгодишен.Първият му клуб е Спартак-Пловдив Участва на шест поредни олимпиади от 1992 до 2012 г. Така той става първият гимнастик, участвал в шест олимпийски игри в историята на спорта. От декември 2008 е председател на българската федерация по спортна гимнастика. През 2012 е знаменосец на България на Олимпийските игри в Лондон. 

В кариерата си има четири олимпийски медала – един сребърен и три бронзови. Два пъти е двоен световен шампион на земя и халки на първенствата в Гент и Анахайм през 2001 и 2003, и двоен световен вицешампион в Дебрецен през 2002 г.

На олимпийските игри в Атина Йовчев спечелва сребърен медал, като незаслужено златният му е отнет. Съдиите присъждат златното отличие на гръка Димостенис Тамбакос, въпреки че Йовчев се представя по-добре от представителя на домакините – (такова поведение е характерно за всички съдийски колегии и се състои в толериране на представителите на домакините на спортните прояви по цял свят). Тогава трети става една легенда в спорта, името му е – Юри Чеки. Прякорът му е „Властелинът на пръстените“ /халките/ заради 15-те му златни и 7 бронзови медали от големи състезания. По време на награждаването обаче се случва сцена, която организаторите не предполагат: когато отиват към публиката, Юри Чеки хваща ръката на Йовчев и я вдига победоносно пред публиката, с което посочва еднозначно, че Йордан Йовчев е номер 1. Псевдо-шампионът грък остава изолиран встрани, като Юри Чеки умишлено го игнорира и не пожелава да го прегърне.

"Рефан България" честити празника на великия не само като спортист, но и като човек Йордан Йовчев и му пожелава дълги години да работи успешно за равитието на българския спорт. Последни новини

С подкрепата на РЕФАН избраха най-красивата плевенчанка! 14 април 2022 г.

Нейни подгласнички станаха други две плевенски красавици – В...

РЕФАН подкрепи конкурса "Мисис Бургас 2022" 6 април 2022 г.

Подаръци с козметика бяха щедро осигурени от „Рефан“.

РЕФАН и община Пловдив стоплиха сърцата на пенсионери за Първа пролет 25 март 2022 г.

С бал с маски възрастните хора от Централния клуб на пенсион...