Българската маслодайна роза – красивото лице на България пред света

петък, 17 август 2018 г.

Българската маслодайна роза – красивото лице на България пред света

Несъмнено най-разпознаваемият национален символ на нашата родина е българската маслодайна роза. Красивото цвете с безценни венчелистчета е от потомството на Rosa Damascena, но тя всъщност не е родена на местна почва, нищо, че тук се чувства и вирее отлично от векове.
Доскоро се считаше, че Rosa Damascena произхожда от Близкия изток, но последни генетични изследвания показват, че тя е хибрид от Галска роза и Мускусна роза, кръстосани с прашец от Rosa fedtschenkoana, което ни насочва към подножието на планините на Централна Азия, където се срещат тези видове. Това дава правото на Средна Азия да се похвали като родина на Rosa Damascena.
Името на маслодайното цвете идва от гр. Дамаск, Сирия и в превод означава „дамаскинска роза“. Учените не са единодушни относно начина, по който е внесена в Европа. Според някои историци кръстоносецът Робърт де Бри я донася от Сирия някъде между 1254 и 1276 г., а според други римляните са я донесли в Англия. В пределите на днешна България първите маслодайни рози са пренесени от Турция през 17 век. Мекият подбалкански климат и плодородната почва се оказват изключително подходящи за тях. По късно в сърцето на България, в районите на Казанлък, Карлово и Стрелча, се формира живописната Розовата долина, а продължителното отглеждане на Rosa Damascena по нашите земи постепенно води до промени в нея – става по-кичеста, с повече венчелистчета. По този начин се появява т.нар. Казанлъшка роза, на която в момента дължим славата си на „Страна на розите“, както сме известни по света.
От скъпоценните цветове се добиват розово масло, розова вода, розов конкрет и розово абсолю. Те се използват широко в парфюмерията и козметиката, а продуктите, които ги съдържат, са сред най-търсените по целия свят. Листенцата на маслодайната роза са ядивни и от тях се приготвят желета, конфитюри, сладка и ликьори.
България е сред най-големите производители на розово масло. Турция, Франция, Индия и Мароко също имат значителен принос в тази област.
Освен Rosa Damacsena, като маслодайна се отглежда и Rosa Alba  – бяла маслодайна роза. Заради специфичния си аромат тя е предпочитана от чуждите козметични компании и печели все повече позиции на световния пазар.
Rosa Sentifolia, или Столистна роза, се отглежда като маслодайна във Франция и Мароко. Цветовете й са едри и тежки, но съдържат малък процент етерични масла, затова у нас се засажда като декоративна и краси българските градини и дворове.



Последни новини

Новата Мис Велико Търново 2023 е Ева Захариева 16 май 2023 г.

Освен първото място, красавицата спечели честта да представя...

Лидери в медицината бяха отличени с подкрепата на РЕФАН България 10 май 2023 г.

​ 23-те златни статуетки бяха връчени по време на осмото изд...

РЕФАН подкрепи франкофонския фестивал „Златен ключ”- Пловдив 2022 11 юли 2022 г.

Бляскаво откриване и изключителни таланти зарадваха публикат...

С подкрепата на РЕФАН избраха най-красивата плевенчанка! 14 април 2022 г.

Нейни подгласнички станаха други две плевенски красавици – В...