„РЕФАН БЪЛГАРИЯ” НЕОТЛЪЧНО ПОДКРЕПЯ ВСЯКА СТЪПКА НА СДРУЖЕНИЕ „АУТИЗЪМ ДНЕС” СДРУЖЕНИЕ “АУТИЗЪМ ДНЕС”

сряда, 23 септември 2015 г.

„РЕФАН БЪЛГАРИЯ” НЕОТЛЪЧНО ПОДКРЕПЯ ВСЯКА СТЪПКА НА СДРУЖЕНИЕ „АУТИЗЪМ ДНЕС”

                

„РЕФАН БЪЛГАРИЯ” НЕОТЛЪЧНО ПОДКРЕПЯ ВСЯКА СТЪПКА НА СДРУЖЕНИЕ „АУТИЗЪМ ДНЕС”

За първи път в България, организацията в помощ на аутистите с подкрепата на REFAN отваря врати. С оказаната помощ козметичната компания отново доказа, че заслужава престижната награда  „Малкият принц” за най-верен дарител, връчена с много признателност и благодарност от организацията подпомагаща невидимите деца България.

Сдружение „Аутизъм Днес”, създадено от специалисти в областта на приложния поведенчески анализ, публични фигури и родители на деца с аутизъм, започна обучение, с изключителната подкрепа на Рефан България на 18 август на първите специалисти в България за придобиване на акредитация Регистриран Поведенчески Технолог (Registered Behavior Technician) от Американския Сертифициращ Борд на Поведенческите Аналитици (Behavior Analyst Certification Board).
Специалистите ще работят в Центъра за терапия на деца с аутизъм, който предстои да бъде открит официално от кмета на гр. София г- жа Фандъкова на 29.09.2015 г. от 11.30 и се намира в гр. София, кв. Горубляне, ул. „Витоша” 2, в предоставена от Столична община сграда за безвъзмездно ползване за нуждите на детския център и изграден с помощта на много дарители.
Ръководител на програмата и преподавател е Венета Димитрова, магистър, сертифициран поведенчески аналитик (ВСВА®), която е и обучител на българските специалисти, заедно с американската приложна поведенческа терапевтка Suzanne Ward, MA BCBA, с която ще извършват супервизията на българските регистрирани поведенчески технолози.

 Първите български поведенчески технолози ще получат сертификатите си на 17 септември, след като положат успешно изпитите си и бъдат подадени от акредитираните преподаватели на Американския Сертифициращ Борд на Поведенческите Аналитици (Behavior Analyst Certification Board) за вписване в сайта им.

Сдружение „Аутизъм днес” полага основите освен на създаването на know-how в професионалната терапевтична работа на деца с аутизъм, но и повишава изискванията на заинтересованите ( родителите) към качествената терапия от сертифицирани специалисти с нужната квалификация.

5 от специалистите от ново поколение за професионална работа за деца с аутизъм, сертифицирани в приложната поведенческа анализа, ще работят в новооткриващия се център на Сдружение «Аутизъм днес»-ЦЕНТЪРА ПО ПРИЛОЖЕН ПОВЕДЕНЧЕСКИ АНАЛИЗ ЗА ДЕЦА С АУТИЗЪМ АВА ( Applied Behavior Analysis), 4 са специалисти на Център за работа с деца с аутизъм „Тацитус”, 1 специалист от Център за рехабилитация на деца с разстройства в развитието- София и 1 специалист от Пловдив- психолог Антоанета Шишкова, на която ще разчита сдружението при създаването на следващия Центръ по приложен поведенчески анализ, на територията на гр. Пловдив.


Мисията на Сдружение „Аутизъм днес” е обучението на специалисти и създаване на професионално общество в България за работа с деца с аутизъм, което използва научно доказани методи и се придържа към световните и европейски професионални и етични стандарти за практика.

Oтчитайки високата нужда в страната ни и позовавайки се на световната статистика, поради липсата на такава за България, ние сме приели предизвикателството да изградим център за обучение на приложни поведенчески аналитици в България и да дадем възможност за професионално развитие и придобиване на know-how в област, непозната до момента в България.
 
Защо приложен поведенчески анализ (Applied behavior analysis)?
 
Приложният поведенчески анализ е наука за човешкото поведение. В последните 40 години хиляди публикувани изследвания документират ефективността на ППА сред различни популации, интервенции, среди и поведения. ППА изгражда и подобрява социално значими поведения чрез систематично прилагане на интервенции, базирани на принципите на поведенческата теорията за учене. Методите, основани на ППА са считани за най-напредналите терапевтични и образователни интервенции за деца с аутизъм и развитийни разстройства. Големият брой на научни доказателства, подкрепящи ППА, е довел до няколко независими организации да одобрят и подкрепят ефективността на метода: Американската Национална Академия на Науките, Американската Педиатрична Академия, Американското Здравно Министерство, и пр.



Последни новини

Новата Мис Велико Търново 2023 е Ева Захариева 16 май 2023 г.

Освен първото място, красавицата спечели честта да представя...

Лидери в медицината бяха отличени с подкрепата на РЕФАН България 10 май 2023 г.

​ 23-те златни статуетки бяха връчени по време на осмото изд...

РЕФАН подкрепи франкофонския фестивал „Златен ключ”- Пловдив 2022 11 юли 2022 г.

Бляскаво откриване и изключителни таланти зарадваха публикат...

С подкрепата на РЕФАН избраха най-красивата плевенчанка! 14 април 2022 г.

Нейни подгласнички станаха други две плевенски красавици – В...