Днес отбелязваме Световния ден за информираност за аутизма „Рефан България” неотлъчно подкрепя всяка стъпка на Сдружение „Аутизъм днес”

понеделник, 2 април 2018 г.

Днес отбелязваме Световния ден за информираност за аутизма
Днес отбелязваме Световния ден за информираност за аутизма
Днес отбелязваме Световния ден за информираност за аутизма
Днес отбелязваме Световния ден за информираност за аутизма

Днес - 2.04.2018 г. – отбелязваме Световният ден за информираност за аутизма. От  2008 г. насам по инициатива на ООН този ден се отбелязва с цел да алармира света за това, че аутизмът се превръща в глобален проблем. Процентът на децата, засегнати от аутизъм, се увеличава по целия свят - независимо от етническата им принадлежност и социални условия, или региона на света, в който са родени. В България броят на хората с аутизъм е неизвестен.
До момента „Рефан България“  е един от най- верните приятели на каузата „Аутизъм” и безрезервно подкрепя всички инициативи в тази област през годините. Заради своята ангажираност към каузата REFAN е носител на трогателни плакети, рисувани от невидимите деца на България, а управителят на фирмата г-н Ангел Попов  беше удостоен през 2012 г. с престижната награда  „Малкият принц” за най-верен дарител, връчена от Сдружение „Аутизъм днес”.
Сдружението е  създадено от специалисти в областта на приложния  поведенчески анализ, публични фигури и родители. Неговата цел е обучение на специалисти за работа с деца с аутизъм, които да използват научно доказани методи и да се придържат към световните и европейски професионални и етични стандарти за практика.
Благодарение на изключителната подкрепа на Рефан България  първите специалисти в нашата страна придобиват акредитация  на  Регистриран Поведенчески Технолог (Registered Behavior Technician) от Американския Сертифициращ Борд на Поведенческите Аналитици (Behavior Analyst Certification Board).
Специалистите работят в първия в България Център по приложен поведенчески анализ за деца с Аутизъм, открит през 2015 г в гр. София, кв. Горубляне, както и във втория  Център за работа с деца "Витоша", открит през 2017 г. и  включващ първата в България Терапевтично-поведенческа занималня за деца със специални потребности. Благодарение на подкрепата на REFAN  Сдружение „Аутизъм днес” полага основите освен на създаването на know-how в професионалната терапевтична работа на деца с аутизъм, но и повишава изискванията на заинтересованите (родителите) към качествената терапия от сертифицирани специалисти с нужната квалификация. Колкото по-рано започне професионалната работа с тези деца, толкова по-голям шанс имат те да се включат в обществото.
Днес, по повод Световния ден за информираност за аутизма, Сдружение "Аутизъм Днес" и Фондация "Стъпка за невидимите деца на България", отново с подкрепата на REFAN,  организират за девета поредна година редица от събития за информираност на обществото. Мотото на информационната кампания тази година е
"Живея във вашия свят, но по свой начин. Да счупим бариерите на предразсъдъците."
В Деня за информираност за аутизма 2.04. точно в 20:00 часа ще светне в синьо Националният дворец на културата, така както много други знакови сгради в целия свят.
 

 



Последни новини

Вахтен офицер втори ранг е новата Мисис Бургас 1 април 2024 г.

Мисис Бургас е конкурс с кауза още от самото си създаване.

13-ти мемориален крос "Стефан Попов" 17 май 2023 г.

Събота 20.05.2023, 10:00 сутринта на Гребната база в Пловдив

Новата Мис Велико Търново 2023 е Ева Захариева 16 май 2023 г.

Освен първото място, красавицата спечели честта да представя...

Лидери в медицината бяха отличени с подкрепата на РЕФАН България 10 май 2023 г.

​ 23-те златни статуетки бяха връчени по време на осмото изд...

РЕФАН подкрепи франкофонския фестивал „Златен ключ”- Пловдив 2022 11 юли 2022 г.

Бляскаво откриване и изключителни таланти зарадваха публикат...